• WEBSITE BANNER EDIT 2020 1.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 2.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 3.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 4.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 5.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 6.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 7.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 2020 8.jpg

 

 

 

 

 

'We hebben goed nieuws, en we hebben slecht nieuws ' , dat was de zin waarmee de voorzitter van IJV-IFAS zijn openingsrede begon.

' En laat ons met het slechte nieuws beginnen ' , ook dat zei Ronald Everaert nog.

' Dat onze eerste minister Alexander De Croo er hier vandaag niet zal bij zijn , wegens een extra ministerraad in Brussel '.

' Als het dat maar is ' , zagen we de vele genodigden die zich in het auditorium van het Gentse ICC hadden verzameld , zo denken .

' Dat is hierboven weer een speech minder , en hieronder een parkeerplaats meer '.

Trouwens men moet ook niet altijd geloven wat voorzitters zeggen .

De waarheid was : De Croo zat simpelweg op de Europese Top in Brussel.

En een feestje op de top van de berg met Angela Merkel is altijd nog van een ander allooi dan een feestje op de flanken met Matthias De Clercq.

De Gentse burgemeester moest dan maar – om het gat dat zijn partijgenoot Alexander hier achterliet een beetje te vullen – zijn speech ietwat rekken, wat op zich heel goed lukte.

Het goede nieuws dat de Gentse Jaarbeurs vandaag 75 was geworden , had de voorzitter ook al verteld , maar burgemeester Matthias De Clercq vond dat er nog wel wat goed nieuws te rapen viel.

' Dat de Gentse Jaarbeurs na al die jaren Flanders Expo nu eindelijk terug was , daar waar het eigenlijk allemaal begon , aan het Gentse Citadelpark.

Daarna was het de beurt aan Jos Vermeiren – zeg maar Jos – van Unizo om de aanwezigen te wijzen op het belang van het lokale waar deze beurs nu vooral voor staat.

' Lokaal is cruciaal ' , daarom dat we dan ook het ' internationale ' in onze titel met kleine letters hebben geschreven.

Verwacht dus ook geen , zoals vroeger wel het geval was , gastland meer op deze jaarbeurs.

' Ik ga niet te veel in detail treden ' , gaf de algemeen directeur van Unizo Oost-Vlaanderen nog mee , dat zal Gino wel doen.

Gino Van Ossel, professor aan de Vlerick Business school, is één van Europa's top experts als het over retail management gaat.

Van Ossel is een heel vlotte prater , zo iemand die zijn schoonmoeder zou verkopen waar ze zelf bij staat.

Nu De Croo er niet was , mocht hij het rijtje van de prominente sprekers afsluiten.

Dat deed hij met verve en niet achter het 'pupiter' , waar net zijn voorgangers hadden gestaan , maar draadloos van her en der over het podium laverend , de eerste rijen vol in de ogen kijkend.

Ei zo na waren die , mocht hij er bij hebben gehad, allemaal met een sacoche van ' Kaai ' naar huis gegaan of met een schelle hesp van ' Georges '.

Sinds de rede van Van Ossel bestaat er geen betere meer in Vlaanderen.

' Winnen als zelfstandig retailondernemer ' was de boodschap van Ossel.

Hoe dat moet , dat weten ze nu in Gent.

 

 

 

Tijd om het lintje door te knippen.

Die eer was – nu De Croo er niet was – weggelegd voor Burgemeester Matthias De Clercq.

Dat ging zonder moeite.

Want van ' knippen ' daar kennen ze wat van in Gent.

Toch zijn er altijd die er grandioos in slagen om dat knippen al even grandioos te omzeilen.

Want er liep al behoorlijk wat volk achter het lintje zonder de schaar er was in gezet.

De officiële opening was dus een stukje minder officieel dan ze eigenlijk was.

 

 

 

Met de prominenten voorop , die even ervoor het gulden boek hadden getekend , werd het zigzag wandelen door de beurs.

Bye bye de traditionele gangen , tijd voor een nieuw concept , waar twee jaar terug in Flanders Expo ook al even was van geproefd.

Vanuit het ICC gebouw ging het doorheen de oude Floraliënhal naar het Gentse Kuipke, waar op het Middenplein – iedereen wel bekend van de Gentse Zesdaagse – het proeven was van al het lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft.

Waar Gentse Annick ( De Splenter ) met haar ' Gruut ' leven in de brouwerij brengt , waar Yvan ( De Keyser ) uit Gavere zijn ' Breydel ' ham hoog in het vaandel draagt , waar de vroegere top i-ter Geert ( Geysel ) van ' Gent Loopt ' u vertelt waarom de ijsjes van zijn ' Ijsster “ een ster in de naam dragen, en waar u van kaasman Rudi Clappaert van ' Het Hinkelspel ' te weten komt dat ' Shocking Blue ' niet alleen de naam is van een Hollandse popgroep , maar ook een gedurfde combinatie van een Sleinse (lees uit Sleidinge ) blauwschimmelkaas en perengelei omhuld door pure chocolade.

De kabientjes waar binnenkort tijdens de Zesdaagse de renners de kuiten zullen worden gemasseerd blijven nog even opgeborgen , de leuke standjes die er in de plaats zijn voor gekomen , mogen nog even blijven staan , tot en met zondag 24 oktober.

 

 

 

Ze mogen bij IJV-IFAS ,met general manager Jan De Geest op kop , een dikke pluim op hun hoed steken , de terugkeer naar de roots is meer dan geslaagd.

De tentoonstelling van de pancartes in het ICC met levensgrote foto's van de jaarbeurs uit vervlogen tijden is ronduit indrukwekkend , de oude Floralïenhal is een sprookjes decor voor de standhouders die er tot en met zondag hun stekje hebben, en de piste van Het Kuipke omarmt met zijn houten wanden al het lekkers dat Vlaanderen te bieden heeft.

 

 

 

De Jaarbeurs in Gent loopt nog tot en met zondag 24 oktober 2021.

Alle nodige info en tickets vind u op : https://www.jaarbeursgent.be

Een bezoek zal u zich zeker niet beklagen.

De tijd vliegt er zo voorbij , en voor u het weet ziet u de bus , die er trouwens net voor de deur stopt , zo aan uw neus voorbij gaan.

Al kan u dan , mocht u vlak bij het water wonen, nog altijd vragen aan Gwen ( Vanhove ) om u met één van zijn ' boooten ' voor de deur af te zetten.

(willy van bouchaute)

(foto's : anne-marie couliez)

(camera beelden : luc van vreckem)