Zelfs de meest doorwinterde inkoper kwam de afgelopen drie dagen ogen te kort bij het aanschouwen van al het moois en lekkers dat “Tavola”, de vakbeurs bij uitstek van de fijne en verse voeding, te bieden had.

“Tavola” brengt om de twee jaar zo’n 17.000 inkopers uit de voedingsdistributie en cateringorganisaties naar zijn exposanten in de Kortrijkse Expo-hallen.

En die komen zo’n beetje van overal : de meesten uit de Benelux, Noord-Frankrijk, en de omringende landen.

Tavola is zoals gezegd een vakbeurs,

Bedoeld voor de professionelen uit de sector dus, maar wij laten u toch even meekijken.

 

 

Dit oranje varkentje hadden we al eens eerder bij de plaatselijk slager gezien, maar in Kortrijk komen we nu ook te weten wie er eigenlijk achter het intussen zo beroemde  “ Duroc d’ Olives” zit.

Benedicte Dobbels en echtgenoot Bart Mouton laten hier hun klanten al eens proeven van wat ze nieuw in hun aanbod hebben : de gedroogde ham Duroc d’Olives.

Het sympathieke echtpaar uit Lochristi vormt samen met Filip Van Laere en

diens partner Katrien ( niet op de foto ) het Duroc d'Olives team.

Voor elke bezoeker  aan hun stand stond daarenboven ook een “Omer” klaar.

Ideaal om het varkentje te wassen.

 

 

 

De bollen kaas, die achter zijn rug zijn opgestapeld, zijn niet in één, twee, drie te tellen.

Maar hoe meer het er zijn, des te liever Sandrino Desender van Brouwerij Van Eecke uit Watou het heeft.

Bij Vlaskaas hoort een Vlasbiertje, dus staat er ook een tapkraan voor zijn neus opgesteld.

“Bedoeld voor de klanten”, vertelt hij ons.

Al veronderstellen wij meteen dat hij dan ook weer niet alle kaas van tussen zijn boterham zal laten eten.

 

 

De Vierhoekhoeve vlak bij het voetbalterrein in Gijzenzele is een familiebedrijf, dat naast het runnen van een kinderboerderij, een hoevewinkel en een feestzaal, ook nog eens zijn eigen kazen fabriceert.

En dat zijn er, zo te zien nogal wat : ze hebben zo’n 10-tal verschillende kruidenkazen, een zestal bierkazen, en maken ook nog eens portokaas, sherrykaas en strokaas.

Al lijkt dat laatste ons toch een beetje vreemd.

Proeven is de boodschap : u weet de weg.

 

 

Bij Donko’s in Roeselare branden ze de beste koffiebonen.

Dat weten ze zelfs in tot in Melbourne en Vienna.

Belgisch kampioen Barista Louis Donck toont hier waarom zijn koffie zo geliefd is.

Straffe gast die Louis Donck, bijna zo straf als zijn eigen koffie.

 

 

De Italiaanse Ijskoffie van “ Gelita “ is,  in het land van de tifosi, al meer dan 20 jaar een succesverhaal.

Chantal de Groot uit het Nederlandse Huizen vertelt ons in Kortrijk waarom dat zo is.

Hij bevat biologische zoetstof ( stevia ) en is gluten- en kleurstofvrij.

En bovendien smaakt haar ijskoude creamy koffie nog fantastisch lekker ook.

 

 

We ontmoeten tijdens onze passage bij “Tavola” nogal wat bekende gezichten zoals Angelique Dobbels (links ) van Brasvar, het antibioticavrij brasvarken van Nevele, waar we het uiteraard over het varken zelf hebben.

En Patrick Deman ( midden ) ooit gevierd doelman bij onder andere KV.Kortrijk, AA.Gent en Lierse en hier aan de slag bij charcuterie Bourgon.

Even verder treffen we Ivan De Keyser aan, zaakvoerder van bvba Antonio/Breydel uit Gavere, wiens Breydelham tot ver over de landsgrenzen furore maakt.

Ivan poseert hier met Isabelle De Buck , trade- marketeer bij Iquila food family ook al uit Gavere.

Wilt u weten wie er nog  meer present tekende op “Tavola 2014” in Kortrijk klikt maar hieronder.

(willy van bouchaute)

( foto’s : anne-marie couliez )

 

HIER DE FOTO’S