• WEBSITE BANNER EDIT 2a.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 3.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 4.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 5.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 6.jpg

 

 

Wie volgend jaar de centrale hal van de wereldvermaarde kunstbeurs BRAFA in Tour & Taxis Brussel binnenstapt zal er niet kunnen naast kijken.

De imposante unieke en originele restanten van de Berlijnse muur - die elk 3,8 x 1,2 meter groot zijn en 3,6 ton wegen- worden er geveild voor het goede doel.

De volledige opbrengst gaat zelfs integraal naar vijf goede doelen ( verenigingen en museum ) die actief zijn in het onderzoek naar kanker, de integratie van personen met een handicap en – uiteraard - het behoud van ons artistiek erfgoed.

'Brafa' viert dit jaar haar 65-ste editie, en dan mag een mens al eens met iets straf uitpakken.

De stukken werden al in 2018 aangekocht, met de gedachte in het achterhoofd dat op 9 november 2019 de dertigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur zou worden herdacht.

De stukken zijn afkomstig van de “Hinterlandmauer”, de 68 km lange muur die het gebied aan de Oost – Berlijnse kant afsloot.

Het waren de strijdkrachten van de voormalige Duitse Democratische Republiek die hem ontmantelden.

Aan beide zijden zijn ze versierd met graffiti en anonieme tags uit verschillende tijdperken.

De muur kwam er in de nacht van 12 op 13 augustus 1961 en moest een halt toeroepen aan de massale oversteek van Oost-Berlijners, Oost-Duitsers en zelfs Oost-Europeanen naar het Westen.

Bij het neerhalen van de muur in de historische november dagen, 28 later in 1989, trokken duizenden mensen ( ' die Mauerspechte ' ) met hamers en pikhouwelen naar Berlijn om een stukje van de roemruchte muur als souvenir mee naar huis te nemen.

Er zitten vandaag de dag vele van die stukken in privécollecties en ook wel op symbolische plaatsen, maar volledige stukken, en al zeker van die ordegrootte als hier op 'Brafa', zijn een zeldzaamheid.

'Brafa' is in tegenstelling tot de meeste grote kunstbeurzen in de wereld, een vzw. ,en geen commerciële onderneming.

De veiling van deze waardevolle restanten van past dus volledig in haar DNA.

(willy van bouchaute)

Brafa ( Brussel Art Fair )

van 26.01.2020 tot 02.02.2020

Tour &Taxis

Havenlaan,88, 1000 Brussel.

www.brafa.art