De toekenning van de nieuwe Michelinsterren op Horeca Expo in Gent is altijd een belevenis op zich.

Het Flex Meeting Center lokte bijna dubbel zoveel volk als bij de vorige edities.

Een zekerheid is het nooit, maar niemand in de sector en ook een beetje erbuiten die eraan twijfelde dat bovenstaande heren een ster of meer zouden moeten inleveren.

Maandag even na de middag konden ze er helemaal gerust in zijn, met bloemen op het podium en de nieuwe Michelin Gids voor België en Luxemburg in de handen.

Geert Van Hecke (links ) van de Karmeliet in Brugge glundert hier aan de zijde van zijn echtgenote.

Ook Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan in Sint-Michiels genieten zichtbaar van de eer die hen alweer te beurt valt.

En voor Peter Goossens van Het Hof van Cleve is het intussen al een gewoonte dat hij hier met het maximum van de punten staat.

Drie sterren, voor minder doen de heren het ook nu weer niet.

 

 

Het hing al een tijdje in de lucht, want de lovende kritieken over het restaurant " D' Oude Pastorie " in het landelijke Hyfte, een deelgemeente van Lochristi, hielden maar niet op.

Chef Jan Audenaert hier met vrouwlief op het podium heeft zijn eerste ster binnen, en dat is meer dan verdiend te noemen.

Dat hij met deze mantel een beetje excentriek uitziet is het minste wat je kan zeggen, maar Max van Les Pieds dans le Plat (Marenne ), wiens restaurant in een oud dorpsschooltje huist, houdt toch ook wel van tradities. De oud-Franse keuken bijvoorbeeld. Met dank ook aan vader Jean-Michel, hier een beetje verdoken achter zijn zoon op het podium staat.

Samen zijn ze goed voor één ster.

Opvallend is ook dat "The Jane ", het Antwerpse restaurant van Sergio Herman meteen al zo kort na opening zijn eerste ster binnenhaalt.

Heeft Sergio zijn weg naar Antwerpen al gevonden, Gent staat nog niet op zijn route, want de top-chef zelf kwam maandag niet naar de Arteveldestad.

Een volledig overzicht vind u hier :

http://www.be-gusto.be/2014/11/24/michelin-gids-belgie-belux-2015/

 


Indra De Witte ( links ) stelde alle gasten voor en deed dat perfect, zowel in het Frans als in het Nederlands.

Het glaasje champagne, dat ze hier samen met Piet Huyzentruyt ( niet op het podium vandaag )  na afloop nuttigt, is dan ook dik verdiend.

Champagne, die net als de exquise hapjes werd opgediend door de mensen van de Hotelschool Gent.

Linda Van Doorsselaere, die tijdens de receptie alles in goede banen leidde poseert hier met een paar van haar leerlingen, en een top-dessertje, waar niemand van de ongeveer 200 genodigden nee tegen zei.

Voor ons op zich ook al een ster waard.

( willy van bouchaute )

( foto's : anne-marie couliez )