horeca expo 2011 3 gruut annick de splenter pancarte

Wie dacht dat de bierwereld een pure mannenwereld is, heeft het grondig fout.

Op het naamkaartje dat ze ons in de handen stopt staat in sierlijke letters het woord “brouwer” gedrukt. Voor ons staat een mooi uitgedoste knappe dame van vooraan in de veertig.

Met passie vertelt Annick De Splenter over het product, dat ze helemaal zelf en met vakkennis realiseerde : een blond biertje met de naam “Gruut”.

Annick komt trouwens uit een brouwersfamilie.

Getogen in Dentergem en opgegroeid met “Straffe Hendrik” en de “Dentergemse Witte”.

Nog een beetje rondgehangen in Oudenaarde en Brugge, en uiteindelijk in 2009 in de Gentse Grote Huidevettershoek nummer 10 beland, waar ze nu haar eigen “Gentse Stadsbrouwerij” runt.

Wie haar daar bezoekt, wordt met zekerheid van ganser harte ontvangen.

www.gruut.be

 

horeca expo 2011 2 urthel hildegard pancarte

 

Als we in dezelfde hal het hoekje omlopen stuiten we op de stand van “Urthel”.

Hier vloeit het sprookjesachtige special bier van Hildegard van Ostaden.

Net als Annick ook als industrieel ingenieur afgestudeerd aan de KaHo Sint-Lieven in Gent, en nu samen met haar man Bas wonend in Ruiselede, waar ze onlangs een eigen micro-brouwerij opstartte. Sinds haar verschijning in “Man bijt Hond” is mooie Hildegard ook stilaan een BV aan het worden.

http://www.urthel.com

 

horeca expo 2011 2 jeroen meus pancarte

Wie al een tijdje een BV is, is Jeroen Meus.

Jeroen mocht in Gent meteen al een culinaire prijs in ontvangst nemen.

Even later had hij al zijn modieus vestje uitgetrokken om op de stand van “Ben Martin” collega top-chef Roger Van Damme bij te staan

horeca expo 2011 2 pancarte

Op de stand van “Unilever Food Solutions” komt niemand minder dan Wout Bru

een paar kooktechnieken aanleren : het maken van “espuma” en “crumble” bijvoorbeeld.

De top-chef is in het land voor de opnames van “Mijn Restaurant” en trekt nu even een dagje uit voor deze Horeca Expo.

Als we hem aan een kort interview onderwerpen ( zie onder ) merken we bij deze toch wel erg gerenommeerde kok, geen enkel spoor van arrogantie of hoogheidswaanzin.

Wout Bru is een heel aimabel man!

horeca expo 2011 2 van tricht pancarte

De kazen van “ Van Tricht “ zijn wereldklasse.

Vorig jaar werd hun zaak aan de Fruithoflaan 41 in Berchem door de Wall Street Journal nog verkozen tot de beste Europese kaasspeciaalzaak.

Kaasaffineur Michel Van Tricht, die de zaak in 1978 van zijn vader overnam, laat zich nu op zijn beurt bijstaan door zijn zoon Frédéric.

Het is trouwens Frédéric die ons in “Chef’s Place” (hal 8) te woord staat.

 

http://www.kaasmeestervantricht.be/

 

horeca expo 2011 2 elixir d anvers pancarte

“Elixir d’Anvers” herinneren we ons nog van kindsbeen af.

Ik denk dat dit het enige drankje was, waar we, als peuter, van ons vader en moeder mochten van nippen.

Het zoete Antwerpse likeurtje schijnt dus met glans de tand des tijds te hebben doorstaan.

Meer zelfs, het heeft er intussen zelfs een broertje of zusje bijgekregen: “Elixir de Spa”

Dit brouwsel schijnt zelfs het oudste likeur van het land te zijn.

www.elixir-danvers.be

 

horeca expo 2011 2 salitos pancarte

Op de stand van “Atomic” uit Hoboken worden we meteen in een zuiders sfeertje ondergedompeld.

Hier is Mexico nooit ver weg.

Vier leuke flesjes staan er op een rijtje naast elkaar

Eén benaming (Salitos) , vier verschillende smaken.

Wij proeven de Tequila, maar de Mojito schijnt ook niet mis te zijn.

Salesman Danny Steurs geeft hieronder wat meer uitleg.

 

http://www.salitos.be/

 

horeca expo 2011 2 geert bourgeois pancarte

Minister Geert Bourgeois lijkt hier wel de mis op te dragen, al heeft hij hier dan de kelk met miswijn duidelijk geruild voor een stevig glas jenever.

Vandaag wordt Bourgeois dan ook opgenomen in de orde van ”O’de Flander”.

Gelukkig wordt hier met zorg de Vlaamse schrijfwijze gehanteerd.

Na eerst met een soort knuppel te zijn geslagen en een lint met medaille te zijn omgord, mocht de minister de mensen toespreken en aansluitend wat jenevers proeven.

Met een auto met chauffeur voor de deur kan dat helemaal geen probleem zijn.

(willy van bouchaute)

(foto’s : ivan bracke/anne-marie couliez)

 

HIER DE FOTO’S

 

interview met Hildegard van Ostade ( URTHEL )

interviiew met WOUT BRU

interview met Daniël Bruggeman ( Elixir d'Anvers )
 
 
interview met Danny Steurs (Salitos)
 
 
interview met Frédéric Van Tricht (kaasaffineur)
 
 
interview met Annick De Splenter
 
 
 
interview met Marco Passarella (St.Bernardus)