Pol en Tine Ghekiere-Vangheluwe (foto : ivan bracke)
De eerste, die we bij onze tocht door hal 1, ontmoeten is goede kennis Kris Baert, directeur communicatie bij Duvel-Moortgat.
Kris is op de stand van “La Chouffe”, sinds 2006 in handen van de brouwerij uit Breendonk, in druk gesprek met Pol Ghekiere ,
die in Mont bij Houffalize samen met vrouw Tine “ La Vieille Forge”, een chambre en table d’hotes uitbaat.
Een verblijf op zijn domein kan worden gekoppeld aan een bezoek van beide brouwerijen van Achouffe.
De Ardense blonde, die ons wordt voorgeschoteld, is een aangenaam fruitig, hoppig, biertje, gekruid met koriander.
Met zijn 8% aan alcoholgehalte weegt het al meteen goed door.
Zo’n achttal producten hebben ze hier bij “La Chouffe”, maar we houden het bij dit ene kaboutertje.
http://vieilleforge.freehostia.com/
Kris Baert ( Duvel-Moortgat ) met een bolleke ( foto: ivan bracke)
Kris troont ons vervolgens mee naar de aanpalende stand, waar het gerenommeerde “bolletje” van brouwerij “ De Koninck” regeert.
Ook deze brouwerij is onlangs (augustus 2010) door Duvel-Moortgat overgenomen.
We treffen er broederlijk naast mekaar en heerlijk keuvelend de commerciële directeurs van beide bedrijven aan.
Dominique Van den Bogaert, zoon van “ Mijnheer Modeste” die in oktober op 88-jarige leeftijd overleed,
runt samen met zijn broer Bernard sinds de eeuwwisseling Brouwerij De Koninck. Olav Blancquaert is bij Duvel-Moortgat verkoopsdirecteur Horeca België.
Zes bieren hebben ze hier bij “ De Koninck”. Wij kiezen voor een “De Koninck Blond” van 6%. De Duvel is voor een andere keer.
Bas en Hildegard Van Ostaden ( Urthel ) (foto: ivan bracke)
De stand van “Urthel”, het sprookjesachtige speciaal bier, ziet er ook uit als een sprookje.
Hier zijn de Erthels, of kale aardmannetjes alom aanwezig.
Een tiental jaren terug ontsproten uit het brein van zaakvoerder Bas Van Ostaden en nu met glans de “Urthel”-flesjes en viltjes sierend.
Bas heeft Nederlandse roots maar noemt zichzelf een rasechte Bourgondiër.
Maar het is echtgenote en goede fee Hildegard, die de reeks “Urthel”bieren bedacht. Hildegard studeerde af aan de KaHo St.-Lieven te Gent
als industrieel ingenieur met specialisatie brouwerij.
Nu is de West-Vlaamse uit Ruiselede één van de meest creatieve brouwers van het land.
Na eerst vier jaar les te hebben gegeven startte Hildegard samen met Bas in het voorjaar van 2000 haar eigen bedrijf op.
3 bieren staan er op haar lijstje : de Urthel Saisonnière (6,0%), de Urthel Hop-it (9,5%) en het paradepaardje De Urthel Samaranth (11,5%)
Wij kiezen voor het middelste.
Onze Hop-it is gemaakt van enkel Europese hop.
Laat Hildegard’s en Bas’ sprookje nog maar lang duren.
Ludo Everts, directeur Brabant ( Brouwerij Haacht) ( foto : ivan bracke )
Wie brouwerij “Haacht” zegt, denkt direct aan “Primus” en “ Adler” en nog een aantal bieren van lage gisting, die de brouwerij rijk is.
Maar ook een aantal prachtige bieren van hoge gisting sieren het gamma van de brouwer uit Boortmeerbeek.
Ludo Everts, directeur van afdeling Brabant zet ons een Tongerlo Christmas (6,5%) voor.
Dit koperkleurig bier van zuivere zomergerst heeft een fruitige smaak met lichte vanilletoets en een zachte afdronk.
De brouwerij heeft naast zijn grote gamma bieren, waters en limonades ook nog een eigen wijnkelder ( Caves Saint-Christophe) en twee eigen wijnkastelen in Frankrijk.
Sinds kort loopt er ook een actie rond gepersonaliseerde T-shirts.
Sales manager Jef Versele (links ) ( Brouwerij Van Steenberge ) ( foto : ivan bracke )
Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde kennen we nog van onze live radio uitzendingen tijdens de Gentse Feesten met Stadsradio Roeland op het Veerleplein.
Het is de enige nog actieve brouwerij in het Meetjesland.
Met zijn “Augustijn “ , een bier gebrouwen naar het oeroude recept van de vroegere paters Augustijnen in Gent, kent de brouwer een waar succesverhaal.
Maar ook hun andere bieren van hoge gisting, zoals “Piraat” en “Gulden Draak” ( in het melkkleurige flesje ) zijn toppers.
Voor ons staat een “Augustijn donker” (7%) met een roodbruin hazelnoot kleurtje en een stevige schuimkraag.
Naast de “Augustijn Blond” en “Augustijn Grand Cru” maakt dit bier de reeks compleet.
"Den ouden advokaat" zaakvoerder Danny Pieters ( foto : ivan bracke )
We lopen op weg naar “O’de Flander” hal 8 door en worden meteen aangeklampt door Danny Pieters, die ons wil laten kennismaken met “ Den ouden advokaat”.
De advocaat was de eerste drank, waar hij als kind ooit eens mocht van nippen, vertelde hij ons. En zie eens wat hij daar nu mee doet.
Het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw Marianne Ferket in Sint-Niklaas runt, mag er best wezen.
Danny liet er ooit zijn job als monitor Lichamelijke Opvoeding voor staan, maar daar heeft hij helemaal geen spijt van.
De passie, waarmee de man over zijn product praat spreekt boekdelen.
Naast de advocaat, produceert het bedrijf ook de advocaatpralines en de advocaattaartjes.
En ook de advocaat zelf kent verschillende soorten : wij proeven er eentje met Amaretto.
http://www.denoudenadvokaat.be/
O' de Flander : Marijn en Ilse De Valck ( foto : ivan bracke )
Als we nog even de receptieruimte van O' de Flander, de vereniging van Oost-Vlaamse jeneverkenners, binnenlopen stuiten we op goede kennis Marijn De Valck, die wijselijk ter ondersteuning zijn vrouw Ilse heeft meegebracht.
Wijzelf besluiten het bij één jenevertje te houden.
Ook wij hebben vandaag gelukkig een chauffeur mee, die ons veilig en wel thuisbrengt en bij onze thuiskomst zonder problemen het sleutelgat vindt.
( willy van bouchaute )