foto : anne-marie couliez
Een glunderende Herman Maes ( Maes Inox ) op de persconferentie in aanloop naar de Wereldtentoonstelling in Milaan, die op 1 mei officieel de deuren opent.
Herman wordt hier geflankeerd door Jeroen De Vuyst en Barbara Tieleman van “ Flanders Investment & Trade” ( FIT ), het bedrijf dat de coördinatie van de Vlaamse deelname op deze “ World Expo “ op zich neemt.
De West-Vlaamse ondernemer uit Harelbeke mag hier terecht fier in de lens van onze fotografe kijken, want de grootkeuken met diamantvormig fornuis die in het Belgisch Paviljoen de culinaire gerechten zal klaarstomen is van topmakelij en werd door zijn bedrijf gefabriceerd.
En hiermee is Herman Maes niet aan zijn proefstuk toe.
Hoeveel kunnen er zeggen dat er ook in de “ Noma” van René Redzepi in Denemarken, verkozen als beste restaurant ter wereld, een topkeuken van hen staat?
Terwijl Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, de mouwen "opslooft" om er voluit in te vliegen, laat Herman Maes aan Staff Chief Executive Officer FIT Tom Vermeulen de folder zien die door zijn bedrijf speciaal voor de “ World Expo “ in Milaan werd samengesteld.
Foto : Flanders investment & Trade.
Qua oppervlakte zal het Belgisch Paviljoen op de World Expo in Milaan ietsje kleiner zijn dan de vorige keer in Shanghai.
“Maar wat Vlaanderen betreft : met 200 sponsors, in plaats van 150, zal de inbreng dan weer groter zijn”, aldus Jeroen De Vuyst van “FIT”.
De drie gewesten ( Vlaanderen, Brussel en Wallonië ) zullen er aanwezig zijn.
Wie nu al eens een virtuele wandeling doorheen het paviljoen wil maken, klikt maar eens op deze link :
http://www.flanderstrade.be/site/wwwnl.nsf/vPAG/ExpoMilaan2015__Belgisch+-+paviljoen?opendocument
Zo hebt u nu al gezien hoe de inkomhal er uitziet, hoe u door de “farm”- de tunnel die naar de centrale koepel- loopt, hoe u in de cave ( de benedenverdieping met food-lab ) terecht komt en hoe u detuin met heus amfitheater bereikt.
Er is ook nog een bovenverdieping, maar die is enkel op uitnodiging te bezoeken.
foto : anne-marie couliez
En dit is dan het befaamde diamant-fornuis ( hier op Horeca Expo 2014 ), het pareltje aan de kroon van Maes-Inox, waarop bekende Belgische chefs( waaronder The Flemisch Kitchen Rebels ) in Milaan hun culinaire kookkunsten zullen demonstreren.
foto : anne-marie couliez
Het maakt deel uit van een complete Maes Inox grootkeuken ( warme keuken, koude keuken, afwaskeuken ) allen uitgerust met de allernieuwste technieken.
Er waren zo maar liefst 4 opleggers nodig van- u leest het goed- 14 meter lang om ze naar Gent te brengen, waar alles op de trein ging om zo naar Milaan te worden getransporteerd.
In het Station van Milaan werd alles weer aangepikt en naar de expo terreinen gebracht.
De grootkeuken komt in de centrale koepel te staan, waar zich dus ook het restaurant, de winkels, het biercafé en de “food experience zone” zullen bevinden.
Het thema van deze wereldtentoonstelling is “ Feeding the Planet, Energy for Life”.
En laat ons land en zeker ons Vlaanderen net daar nu heel sterk in zijn.
Hoe sterk?
Dat berichten we u midden mei vanuit Milaan.
De “ World Expo Milano “ loopt tot 31 oktober 2015 op de Rho-Pero site ( Noord-West Milaan) .
Zo’n 145 landen zijn er vertegenwoordigd, en er worden zo’n 20 miljoen bezoekers verwacht.
Misschien bent u er wel één van...
(willy van bouchaute)
(foto’s persconferentie : anne-marie couliez)
interviews op de persconferentie met Jeroen De Vuyst (FIT), Mark Demesmaeker ( Europees Parlement ), Tom Vermeulen ( FIT ) en Herman Maes ( Maes Inox )