Je hebt mensen, die wel erg goed zijn in hun vak.
Zoals Ellie Bauwens, die hier als “ wine consultant” voor “Ad Bibendum “ uit Sint-Truiden aan de slag is.
Zelfs op de allerlaatste dag ( foto links ) straalt ze nog altijd evenveel energie uit als op de eerste ( foto rechts).
We zetten binnenkort een filmpje met een interview met haar on line, waar haar passie voor het product zo van afdruipt.
De “amuse gueule’s” van Johan Seynaeve uit Harelbeke zien er heel krokant en appetijtelijk uit.
Het siert de man dan ook de “would be proever”, voor die toeslaat, er op te wijzen dat het hier niet om de traditiegetrouwe amuses gaat.
Dat is de schuld, anderen noemen het dan weer een verdienste, van “ Sam” , die de amuses in mekaar flanste, met wel heel speciale ingrediënten als meelwormen en sprinkhanen.
Niet zozeer ons ding om hier aan te beginnen, maar iemand in ons gezelschap vond ze overheerlijk.
De Kroketterie staat er op de toonbank te lezen.
Vreemd dat ons meteen “ Kleine K(r)okette Katinka” te binnen schiet.
Een frivool liedje van de Spelbrekers uit 1962, toen meelwormen en sprinkhanen bij ons nog vrij konden rondlopen zonder in de frietpot te belanden.
En dat brengt ons zo bij “ Broeder Jacob “ ( slaapt gij nog, alle klokken luiden...) waarvoor we al naar het Frankrijk van 1860 moeten.
Gelukkig is de brouwerij met de gelijknamige titel van Johan Claes (links ) uit Wezemaal niet zo oud.
De reden dat wij hier langskomen is het feit dat Johan wel heel speciaal bier brouwt.
Met name het “ Port-bier “, waarvoor hij zelfs enkele medailles binnenrijfde, zoals hier de gouden plak voor zijn “Broeder Jacob Double Port”.
Zoals anderen hun mosterd bij Abraham halen, haalt Johan zijn “port” bij Roland Heelen, een jeugdvriend die in het noorden van Portugal de beste porto maakt.
Deze week kwam Roland speciaal over om zijn maatje van vroeger op Horeca Expo wat steun te bieden.
Midden december trekt Roland terug naar zijn zuiders domein, waar hij ook een hotelletje runt.
“Prachtige streek “, gaf de gemoedelijke porto-maker ons nog mee, ik heb zelfs een bootje waarmee ik de plaatselijke rivieren afvaar, en mijn gasten tijdens het nuttigen van een heerlijk glaasje de streek leer kennen.
Nog even terug naar Chef’s Place, waar “Vicky Van Gils” , “sales support” van “Didess”, het koekjes bedrijf uit Lille in de Antwerpse Kempen, de klanten op weg helpt.
De kroepoek van tapioca is hier wel heel verrassend.
“Food Revolution” staat er op de box, en ook een kerel die u ietwat boos aankijkt.
Maar hij meent het niet, zien we Vicky zo denken.
Iedere zichzelf respecterende chef kent “ Joka “ ( Brugge ) zegt Johan Dierickx ons.
Op de linkse foto staat de baas (met donkere das ) omringd door zijn medewerkers en een aantal stevig uit de kluiten gewassen in Italië gerookte hammen.
Ze zien er lekker uit en zijn dat ook.
En “uitgebeend”.
Gelukkig ziet Dorien Verté, marketing verantwoordelijke van Ganda Ham, er heel wat minder uitgebeend uit.
Aan haar zijde liggen fijngesneden ham-délicatessen , klaar om de klanten te overtuigen van hun bijzondere smaak.
Rechtstreeks uit Destelbergen, waar het bedrijf in de Haenhoutstraat zijn zetel heeft.
Rechtover “ Chef’s Place “ snijdt Bénedicte eigenhandig de plakjes van haar “ Duroc d’Olives”.
Het resultaat ervan ziet u op het mooi gedresseerd délicatessen plankje rechts.
En terwijl haar echtgenoot Bart ( Mouton ) de klanten verzorgt, heeft Bénédicte nog een ander heerlijk gerechtje met “Duroc d’Olives” (midden) laten aanrukken.
Het bedrijf, dat intussen ook een speciale weide heeft aangelegd, waar u de “Duroc”-varkens aan het werk kan zien, heeft nog grootsere plannen in de Smalle Heerweg in Lochristi.
Maar alles op zijn tijd.
We willen ze hier toch nog eens meegeven, de futuristische keuken in diamantvorm, die Herman Maes van Maes Inox speciaal voor de wereldtentoonstelling in Milaan (2015) heeft klaargestoomd.
Verschillende chefs zullen daarop in het Belgisch Paviljoen de fijnste gerechten maken.
Het laatste beeldje is voor Annick De Splenter ( gans links ).
De Gentse brouwster van “ Gruut”, het bier zonder hop, verhuist in september volgend jaar van de Waalse Krook ( achter de Minardschouwburg ) naar een nieuw en groter pand in de buurt van het Prinsenhof.
En joviale Niels ( hier op de foto met klanten ) die met vol enthousiasme haar marketing doet, gaat mee.
Daar kunnen wij, net zoals zovelen, alleen maar heel blij om zijn.
(willy van bouchaute)
(foto’s : marc de clercq)
Klik HIER voor de interviews Horeca Beurs Deel 1
Klik HIER voor de interviews Horeca Beurs Deel 2