We hebben zo ontzettend veel respect voor deze joviale dame dat we onze reportage zelfs een dubbele titel hebben meegegeven.
Bijna één jaar heeft het geduurd eer we Nathalie (Meskens) te pakken kregen voor een uitgebreid gesprek over haar diverse passies.
Meskens is “hot” is Vlaanderen, zoveel is duidelijk.
Er is bijna geen programma meer op teevee , waarin ze niet opdook, geen theater in het land waar ze niet op de “Bühne” stond.
Alomtegenwoordig, maar niet almachtig.
Dat laatste zou de sympathieke Antwerpse zelfs nooit willen zijn.
Want laat net haar eenvoud-het gewone meisje naast de deur, weet je wel- één van de grote redenen zijn waarom de mensen haar graag hebben.
Tel daar nog eens haar enorm talent bij, en je hebt de sleutel van haar succes.
We spreken af in “ Yam Thai “, het Thaise restaurant dat Nathalie en haar man Jeroen (Van Dyck) al een paar jaar aan het Antwerpse Zuid samen runnen.
Kort voor de middag leek ons een goed idee, wegens dan nog niet te druk.
In het restaurant bedoelen we dan, niet in de agenda van Nathalie, want na ons gesprek moet ze nog naar Amsterdam.
Dus hopen maar dat er het laatste moment toch niets meer fout gaat.
Als Griet ( Snoek ) –niet op de kaart in Yam Thai, maar wel de naam van het meisje dat de klanten opvangt - ons komt melden dat Nathalie net heeft gebeld - dat ze tien minuutjes later zal zijn- houden we toch ons hart vast.
Die tien minuutjes later voelen we onze gsm in onze broekzak trillen : Nathalie! Het zal toch niet waar zijn zeker?
Dat ze er binnen een paar ogenblikken zal zijn : Oef !
“Of we intussen al wat willen uitproberen? vraagt Griet ( links op de foto ).
Griet, hier samen met collega Jaike ( Dekkers ), laat meteen expliciet zien wat ze bij Yam Thai zoal in huis hebben.
Laten we dan maar wat “fingerfood” aanspreken.
We kiezen voor drie gerechtjes : de “marinated bief strips” lijken ons een goed idee, de “ scampi rolls” zien er aantrekkelijk uit, en de varkenslapjes op een stokje, waarvan de precieze naam ons nu ontgaat, mogen het rijtje van drie compleet maken.
De sausjes, die erbij worden geserveerd, zijn op zich al even lekker als de gerechtjes zelf.
En ook aan presentatie-ideeën geen gebrek in “Yam Thai”.
Zo staat het “ fingerfood” kriskras genoteerd in een versleten oud paspoort, hier en daar doorspekt met uitgelopen Aziatische visum- en douanestempels. Een ideetje van Jeroen blijkbaar.
Ten minste , dat is toch wat hij ons toch wijs maakt als ook hij een paar uur later het restaurant binnenkomt.
En nee het zijn niet zijn reispassen, en de stempels komen van het internet.
Je moet maar durven !
En Jeroen durft!
Hier alle prijzen en trofeeën opnoemen die Nathalie in haar toch nog prille carrière ( op 21 april wordt ze pas 32 ) reeds heeft verzameld is onbegonnen werk.
Op bovenstaande foto staan er toch al twee: : de eerste is de “ award “ van
"Friends of Thailand “ ( rechts in totaalbeeld, links in detail ).
De tweede trofee , die ze heeft binnengehaald, is echtgenoot Jeroen, u weet wel ,het meest bekend van de telenovelle David.
Voor welke van de twee Nathalie de meeste moeite heeft moeten doen hebben we haar helaas niet gevraagd.
En, om ook Jeroen zijn plezier te gunnen hebben we hier ook een fotootje van een scooter ingelast.
Zo eentje waar ie graag in Thailand mee rond crosst.
Die stond toevallig toch net voor de deur bij “Yam Thai”.
’t Kan zelfs zijn, dat het de zijne was.
Als we Nathalie interviewen kunnen we uiteraard niet om haar kookboeken heen.
Het eerste “ So good, not normal” is al een tijdje uit, het tweede “ 2 Good, not normal “ is pas onlangs op de markt.
Al is “op de markt” wat veel gezegd , want het boek ligt in geen enkele winkel, het is alleen via het restaurant en de website te verkrijgen.
Als u wil weten hoe, klikt u hier maar eens op : http://www.yamthai.be/shop
Beide boeken staan niet alleen vol met heerlijke zelf te maken Thaise gerechten, maar ook met enkele frappante belevenissen en foto’s van Nathalie en Jeroen tijdens hun bezoek aan “ Siam”.
Heerlijk hoe Jeroen hier ook met de taal speelt, onze Vlaamse wel te verstaan.
Alleen al door de bordeauxrode ronde sticker op de kaft- probeer er hem niet af te krabben, want hij is er op gedrukt- aan een diepgaand ronddraaiend onderzoek te onderwerpen, weet je al hoe het er in het boek zelf zal aan toe gaan.
“ De dikke Van Dyck van de Thaise keuken, meskensscherp gefileerd “ staat er !
Omdat we op dit moment niemand in Vlaanderen zo “dummy” achten om een boom van een vent als Jeroen Van Dyck “ de dikke” te durven noemen, veronderstellen we dus dat Jeroen dit zelf heeft uitgevonden.
Als Nathalie na ons gesprek – dat u onderaan integraal kan beluisteren- de wagen instapt om onze Noorderburen een bezoekje te brengen, besluiten we toch eens een paar gerechtjes uit haar boek hier te plaatse uit te proberen.
Onze fotograaf gaat voor de suggestie van het huis in de vorm van “ lam in currysaus”, wij kiezen voor de “Kai Pad Med Ma Muang” , een typisch Thais’ gerecht waar geen pad aan te pas komt en waar de medische sector (voorlopig) niets mee van doen heeft.
Wel een heerlijk gerechtje met kip, rijst, groenten en cashewnoten.
Al zijn we toch wat voorzichtig bij het proeven van het meegeleverde straffe sausje : de woorden indachtig van de vrouw van één onzer vrienden één week na haar terugkomst uit Thailand :
“ Mijn achterdeur staat nog altijd in brand! “….
( willy van bouchaute )
(foto's : ivan bracke )
Yam Thai, Volkstraat, 76, 2000 Antwerpen.
reserveren op : http://www.yamthai.be/
bellen kan ook op 0471/824.275.
Interview met Nathalie Meskens
Hier nog een extraatje
Omdat we Nathalie, naast al haar reeds vernoemde talenten, ook nog eens een geweldige zangeres vinden, laten we u hier even meegenieten van dat iets minder bekende facetje van haar.
Haar zangcarrière staat nu op een laag pitje, maar we hopen dat dat pitje heel snel weer een ferme vlam wordt !