foto's : Leen Depoorter (cover) / Roos Mestdagh
Wat klinkt ze toch mooi , onze Vlaamse taal.
En speels.
Het succesvolle programma ' Bake of Vlaanderen ' is vandaag woensdag 7/12 op Play 4 aan zijn zesde seizoen en 4-de aflevering toe.
Intussen zijn de kandidaten die meespelen voor de Beste Bakker van Vlaanderen al herleid tot 9 .
De laatste afvaller vorige week was Dennis Evers , omdat Dennis er volgens de jury
te weinig van bakte.
De jury is , net zoals bij de vorige seizoenen , tweekoppig , nog een geluk dat die twee er voor staat.
Maar kundig zijn ze wel , Herman Van Dender en Regula Ysewijn.
Wie nog , hyperkinetisch , door het beeld loopt is presentator Wim Opbrouck.
Gelukkig hebben we hier bij het doornemen en recenseren van het jongste
Bake off Vlaanderen / Eigen Deeg boek weinig of geen last van.
Het boek komt opnieuw , net zoals bij de vorige uitgaven , met een stijve kaft en 176 stevig ingebonden pagina's.
Binnenin prachtig geïllustreerd met foto's van Roos Mestdagh.
Op de cover 3 plakjes , al dan niet van eigen deeg , één volle, en twee halve citroenen , een kommetje (rijst) pap en een lepeltje om het uit te lepelen.
Pal onder de titel prijkt een kunstzinnige arabesk, met middenin een koksmuts , bekroond met één ster , en een deegroller , die vandaag de dag nog altijd wordt gebruikt om deeg plat te rollen , en die vroeger al eens dienst deed als wapen , gehanteerd door moeder de vrouw wanneer de heer de huizes weeral eens te laat thuis kwam.
Wakkere geesten zullen in de arabesk nog wel meerdere attributen ontdekken , maar daar gaan we ons nu niet mee bezighouden.
De coverfoto en de vormgeving binnenin komt van Leen Depoorter, en daar mag ze terecht fier op zijn.
foto's : Leen Depoorter (cover) / Roos Mestdagh
We schakelen meteen naar bladzijde 7 , waar alle 10 finalisten ( dus nog met Dennis Evers erbij) verzameld zijn in één (paspoortfoto) collage.
Zij omringen hier de foto, waarop Wim (Opbrouck) , Regula (Ysewijn) en Herman
( Van Dender ) u in volle ornaat in de ogen kijken.
Dat ornaat is bij de één al wat meer opvallend dan bij de ander.
Terwijl Wim ( zei het zonder nummer ) in streepjesvest zo uit de Gentse Nieuwe Wandeling lijkt te zijn gestapt, komt Regula ( zei het zonder rendier ) in zowaar traditionele Laplandse kledij aandraven uit het Hoge Noorden.
Voor Herman is het nog een beetje aanpassen , al komt die, naarmate de TV afleveringen elkaar opvolgen, meer en meer in de buurt.
foto's : Leen Depoorter (cover) / Roos Mestdagh
Bladzijden 18 tot en met 36 zijn bestemd om de 10 finalisten één voor één voor te stellen , met rechts een pagina grote foto, en links een inspirerende ' quote '.
De meest opvallende komt van Elisa ( Suarez Figueira) .
' Bakken is opgaan in het moment, en achteraf beseffen dat je de afwas nog moet doen'.
Waarbij we veronderstellen dat dit een behoorlijk flinke hint is naar - als ze die heeft, Elisa's partner - om rond Kerst eens binnen te springen bij Vandenborre ( u kent die wel van 'u heeft goed gekozen' ) , die heeft rond die tijd wel één of andere snelle en goed draaiende vaatwasser in de aanbieding.
Een andere opvallende en mooie quote komt van Elke ( Paulissen )
' Bakken is verdwalen in je zoetste dromen en even de wereld om je heen vergeten.
We hopen dat Elke tegen einde jaar de weg terug heeft gevonden , en als beste bakker de wereld , die ze net vergeten was , mag toezwaaien.
Na u wegwijs te hebben gemaakt in het juiste keukenmateriaal , u te hebben laten weten wat er best allemaal in uw voorraadkast zit , u nog wat handige baktips te hebben meegegeven , komt Julie ( Van den Driesschen ) met een pak recepten die u , als u haar leidraad volgt , perfect thuis maken kan.
Niet erg wanneer daar al eens een (mis) baksel ineen zakt .
foto's : Leen Depoorter (cover) / Roos Mestdagh
Het eerste hoofdstuk draait om ' Royaal brunchen '
met een 6-tal items , waarvan we veronderstellen dat de “ Taart met rode biet
en Feta '' (blz.62-63) en de “ Kruidige Empanada's met Chorizo “ ( blz.66-67) zeker het proberen waard zijn.
Het tweede hoofdstuk heet ' Creatief aan de bak '
De mannen die zich meteen een bierbak voor de geest halen , moeten we bij deze al direct ontgoochelen.
Hier zijn opnieuw 6 recepten verzameld , waar de ' Brandende Kaarsen ' ( blz.72-75) en de ' Paddenstoeltjes ' ( blz.84 -85) onze aandacht trekken.
U bent er niet in één-twee-drie mee klaar, maar het resultaat zal de moeite lonen.
foto's : Leen Depoorter (cover) / Roos Mestdagh
Op naar hoofdstuk drie !
Met alweer 6 items, die stuk voor de moeite lonen , en waar het chocolade troef is.
' Chocolate Alert ! ' , met uitroepingsteken !
Tegen de ' Irish-Coffeecake ' ( blz.96-97) zeggen we geen nee.
Niet alleen om de 60 gr. Whiskey, maar ook om de sterke koffie, en de 100 gr. roomkaas.
Het ' Banana-Split Roomijs' is een toppertje.
Gewoontegetrouw maakt de 'vrouw des huizes' hier een tweetal recepten uit het boek voor ons klaar , waaronder dus dit.
Toevallig hadden we hier nog 2 overrijpe bananen liggen ( die splitten vanzelf ) , en ook onze fles bruine rum die we van onze goede vriend
Filip Linthout ( B@O ) met Sinterklaas hadden gekregen, was nog niet ontstopt .
En fondant chocolade ligt bij ons toch altijd in de bovenste schuif.
Wat u bij dit recept nog nodig heeft , en de wijze waarop het moet vind u op blz.102-103)
Hoofdstuk 4 dan maar.
Met als globale hoofding ' Kleine Pleziertjes'
Een van de 6 items hier heet ' Capezzoli di Venere ' ( blz.118-119)
Letterlijk vertaald ' De tepels van Venus '
De ingrediënten in het boek zijn goed voor 26 roomwitte pralines met donkere inhoud.
Waren het bruine pralines geweest , kon men spreken van ' negertettjes ' , maar die mogen ze vandaag de dag toch niet meer maken.
Binnenin zit een vulling van onder andere voorgekookte kastanjes ( 400 gr.) fondant chocolade , en – heerlijk toch – 70 gr. cognac.
Beetje vreemd dat men hier over grammen spreekt en niet over centi- of milliliter.
Straf is ook de ' Chocolade Salami ' ( blz. 122-123)
Onze absolute favoriet !
Die lijkt verdacht goed op een echte salami.
Speciale benodigdheid hierbij is een keukentouw.
Niet om u – als u het na verschillende mislukte pogingen niet meer ziet zitten – aan op te hangen , nee , dit touw dient alleen maar om na een geslaagd resultaat omheen de salami te spannen.
foto's : Leen Depoorter (cover) / Roos Mestdagh
Hoofdstuk 5 heet ' Zondigen met fruit '
6 items die stuk voor stuk de moeite waard zijn , maar waar vooral de
' Banoffee Mess ' ( blz.132-133) in het oog springt , net zoals de
' Frambozen taart ' ( blz.140-131 ) , die zo uit Regula's garderobe lijkt geplukt.
We sluiten af met hoofdstuk 6 , wat onder de gemeenschappelijke noemer van
' Basisrecepten ' valt.
Hier gaan we voor de ' Advocaat ' ( blz.160-161)
We hebben het hier wel degelijk over het likeurdrankje op basis van eieren en alcohol, en niet over die met een zwarte toga , en witte bef , die je in je leven beter niet tegenkomt , tenzij je het bed met ze deelt.
Het item ' Confituur ' ( blz.162-163 ) zal de meeste hobbykoks ook wel aanspreken , je bent immers nooit te oud om te leren.
Het weetje onderaan is daar het bewijs van.
foto's : Leen Depoorter (cover) / Roos Mestdagh
Na een levensgrote – allé, bij wijze van spreken – foto van de 10 finalisten , gaan we over een uitgebreid register , en een schitterende foto van ' Kasteel Groenenberg ' in Vlezenbeek , naar de credits van alle betrokkenen, en dat zijn er heel wat.
Met de feestdagen in zicht heeft ' Bake Off Vlaanderen / Eigen Deeg ' alle ingrediënten in zich om u eerst een tijdje bezig te houden, en daarna volop te laten genieten
(willy van bouchaute)
' Bake off Vlaanderen / Van Eigen Deeg ' is uitgegeven door SBS & Manteau / Standaard Uitgeverij N.V.
ISBN 978 90 223 3939 8
Nur 440
D/2022/0034/317
richtprijs : 25,99 euro