Laten we eerst maar beginnen met te zeggen dat dit boek heerlijk en meesterlijk geschreven is.

Het leest als een roman, en is één van de weinige boeken die we in één ruk hebben uitgelezen.

Maar eerst even dit.

Wanneer je ouders vroeger een wasmachine van ' Bauknecht ' in de achterkeuken hadden staan , en in de living een zwart-wit televisie van ' Siemens ', dan kon je er donder op zeggen dat die een leven lang zouden meegaan.

Want waar toen ' Made in Germany ' op stond , was echt ' Made in Germany '.

Ik hoor mijn vader – die tijdens WO II deels in eigen land 'onder de wapens' verbleef en deels krijgsgevangen in Linz ( Oostenrijk ) – het nog vertellen.

De Duitsers hadden duivelse en gemene vliegende bommen.

Eerst was er de V1 en naar het einde van de oorlog toe , de V2

'Van de V1' , zei vader zaliger, 'wist je dat zolang je die hoorde ronken hij meestal aan jou voorbij vloog, maar wanneer het geronk stopte en je een verraderlijk gesis hoorde, hij niet ver van jou vandaan zou inslaan.

Maar die V2 was nog een ander paar mouwen , die hoorde je helemaal niet komen , je wist dus nooit wanneer en waar die zou inslaan '.

Wanneer we nu , meer dan 70 jaar later , in ' Voorbij de Maan ' de verhalen over de Duitse vliegende bommen zien opduiken zijn we helemaal mee.

Dat die bommen de voorlopers zouden worden van de vliegende tuigen die nu 'raket' heten, zou pas na de oorlog duidelijk worden.

Toen de geallieerden, midden in het 'Harz' gebied op de installaties stootten waar die bommen werden ontworpen en geassembleerd , geloofden ze hun eigen ogen niet.

Het werd een wedloop tussen Amerikanen, Russen en Britten om een deel van de resterende koek.

De Amerikanen en de Russen namen niet alleen het meeste materiaal en plannen mee naar huis , maar ook de wetenschappers en bedenkers ervan.

In ' Voorbij de Maan ' leest u het ganse verhaal.

Zo ook dat één van hen , een zekere ' Wernher Von Braun ' , later voor de Amerikanen een grote rol zou spelen in hun wedloop tegen de Russen bij het stukje voor stukje veroveren van de Ruimte.

Maar ' Voorbij de Maan ' is vooral een ode aan Karel Bossart , in naam misschien wat minder bekend dan de grote Wernher , maar met een al even grote inbreng in het ontwerpen en fabriceren van de raketten die vanop Cape Canaveral het heelal werden ingestuurd.

Dat ze hem in de States ' Mister Atlas ' noemen , zegt al genoeg.

Wereldwijd heeft hij zijn plaats gekregen naast andere bollebozen als onder andere Sergei Koroljov, de vader van de Russische ruimtevaart

Auteur ' Cynrik De Decker schets in ' Voorbij de Maan ' , niet alleen de levensloop van deze geniale Antwerpenaar , maar ook het boeiende levenstraject van Henri Landwirth , die andere Antwerpenaar , die tijdens de oorlog als dwangarbeider voor Wernher von Braun aan de slag moest , en zovele jaren later aan de overkant van de Plas ' Manneke Pis ' zou laten plassen in de lobby van het hotel waar alle astronauten en andere 'sterren' hun aperitief zouden komen drinken.

Ook Paul Van Hoeydonck , de enige Belgische kunstenaar met een beeldje op de maan, komt in het boek aan bod.

Auteur Cynrik De Decker is intussen al een expert in alles wat boven ons hoofd vliegt , want over onze nationale luchtvaartgeschiedenis heeft ie intussen al 30 boeken uit, waarvan ' Sabena , het turbulente verhaal van een pionier ' (2019 ) , ook al eentje is om in te kaderen.

' VOORBIJ DE MAAN ' , België en de Ruimtevaart ' telt, bronpagina's inbegrepen, zo'n 274 bladzijden , je bent er een tijdje mee zoet , maar het zal je geen seconde vervelen.

Het is uitgegeven bij ' Houtekiet ' ( Antwerpen / Amsterdam )

ISBN 978 90 8924 8459

richtprijs 24,99 euro

auteurswebsite : www.cynrik.com

( willy van bouchaute )

er staat ook een interessant promo filmpje op you tube .

Dat ziet u hieronder