• WEBSITE BANNER EDIT 2a.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 3.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 4.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 5.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 6.jpg

 

Zaterdag 16 september 10u30

Het komende uur zal de “Flex” zaal in Flanders Expo stijf staan van het “protocol”.

Want binnen luttele ogenblikken zal de “ vertegenwoordiger van de koning “ zijn plechtige intrede maken in deze toch wel mooi aangeklede bovenzaal van het gerenommeerde beurscomplex.

Wie verwachtte dat Prins Laurent- nu China gastland is op deze 72-ste Gentse Jaarbeurs - bovenaan de trap zou opduiken, had het mis.

Trouwens gelukt was dit toch niet, want de prins is ziek.

Met wettig ziektebriefje, afgeleverd aan de premier.

Of Vlaams minister-president Geert Bourgeois, hier straks met een speech op het podium, er ook zo eentje in de bus vond, betwijfelen we.

De “vertegenwoordiger van de koning” die hier present tekent gaat behoorlijk incognito door het leven, alleen te herkennen door een scepter (koningsstaf) die overal met hem meegaat, de witte handschoenen, en een behoorlijk imposante kepie die eens de ceremonie begint statig wordt neergelegd.

In Gent voorziet men hiervoor zelfs een apart bijzettafeltje.

Dat nu helaas door enkele onwetende (buitenlandse?) gasten eerder al was volgestouwd met attributen die er eigenlijk niet thuishoorden

Maar de Gentse bodem is gezond, dus daar kon het ook.

Ronald Everaert, voorzitter van IJV-IFAS, de vzw. die deze beurs organiseert, kon dus met een gerust hart zijn hooggeplaatste en belangrijke gasten welkom heten.

 

Het oogt mooi, het plexi “ katheder “ waarop de “speakers” van vandaag hun papieren met geheugensteuntje kwijt kunnen.

De ene speech is al wat uitgebreider dan de andere, maar alle houden een boodschap in.

Burgemeester Termont is na de voorzitter als eerste aan de beurt en ziet hier de kans schoon om niet alleen zijn stad te promoten, maar ook het 3 D Stadsspel dat nu gelanceerd wordt en op deze beurs aan het publiek wordt voorgesteld.

Ook Geert Versnick, die vandaag aan de Maaltekouter een tussenstop maakt -'t moet niet altijd in Bangkok zijn – mag een woordje placeren.

Als (nu nog) gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen mag hij zelfs zijn eigen gouverneur Jan Briers toespreken.

Omdat Zijne Excellentie Qu Xing, ambassadeur van de Volksrepubliek China in België, weet dat zijn redevoering toch simultaan wordt vertaald, richt hij zich dan maar tot de genodigden in het Chinees.

Wij zetten onze ontvanger op stand 2 (voor Nederlands ) en komen zo te weten waarom zijne excellentie zo blij is dat zijn land hier te gast mag zijn.

Wat ook nog even later opnieuw geaccentueerd wordt in de speech van de heer Wei Cunji, voorzitter van de Chinese Raad voor de Promotie van Internationale Handel, Subdivisie Hebei.

Wat dat precies inhoudt moeten we u helaas schuldig blijven omwille van het af en toe uitvallen van het geluid in ons ontvangerjte, waarschijnlijk niet “ Made in China”.

Het slotwoord was voor Vlaams Minister - president Geert Bourgeois.

Omdat die , gestoken in  een keurig pak en dito das, altijd keurig het Nederlands hanteert, kwamen we er snel achter dat hij nu al stond te popelen om aan zijn rondleiding te beginnen..

Waar we hem volledig konden in volgen.

Zelfs letterlijk, zei het dan met enige moeite.

 

 

Gastland op de 72-ste Internationale Jaarbeurs Gent is zoals eerder gezegd China “, meer bepaald de provincie “ Hebei “.

Gesitueerd ergens tussen Peking en Taiyuan, en zes keer groter dan België.

De provincie telt zo'n 67,350.000 miljoen inwoners.

Enfin, vandaag iets minder omdat er hier nu een aantal op de jaarbeurs rondlopen.

En uiteraard stellen die in Gent heel wat producten uit eigen streek voor.

Wat die zijn, en waarvoor die dienen moet u deze week maar zelfs eens gaan ontdekken.

Dat kan nog dagelijks tot en met zondag 24 september.

Een van de Chinese standhouders schilderde voor zijn hoge politieke gasten zelfs een een heus spandoek vol.

Welke boodschap zou die man daar bij God wel opgeschreven hebben?”.

Geen kat die het weet.

Tenzij Tom Van de Weghe (linkse foto) misschien, ooit nog VRT-correspondent in China, en nu hier aanwezig voor een reportage op Canvas, binnenkort te zien op uw flatscreen.

 

 

De officiële opening werd afgesloten met een receptie in hal 7, die met het verdwijnen van de langste toog er nu helemaal anders uit zit.

Met de nadruk op “ Gent Brouwt “, wat betekent “Gents bier” in de glazen en niet langer cava of champagne, toch niet op de receptie.

Al is er wel een “ cava “- bar.

Voor de eerste keer kan u hier ook de “ Gruut “-bieren proeven, met passie gebrouwen door Annick De Splenter van de Gentse Stadsbrouwerij (foto links).

Het podium waar de ganse week lang artiesten komen optreden staat eveneens nog op zijn zelfde plek, van waaruit Family Radio  nog altijd zijn live-uitzendingen de ether instuurt.

Gezelligheid troef dus in Hal 7 , vind ook Ricky Bakshi, al jaren hier onafscheidelijk met tulband prominent aanwezig.

Waar Eva ( vorig jaar ook al present ) dan weer hartelijk kan om lachen, onder toeziend oog van haar partner

Als u zelf eens wil ontdekken hoe leuk het er op de Internationale Jaarbeurs in Gent aan toe gaat, klikt u maar op deze link : http://www.jaarbeursgent.be/

(wordt vervolgd)

(willy van bouchaute)

(foto's: anne-marie couliez)