• WEBSITE BANNER EDIT 2a.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 3.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 4.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 5.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 6.jpg

 

 

 

 

Woensdagmiddag in Lochristi.

De N70 is afgezet en alle verkeer is omgeleid.

De wagen van koersdirecteur Rob Discart blokkeert ter hoogte van de Burgemeester Vermeulenlaan de ganse weg, en niemand kan of mag nog door.

Zelfs het veelkoppige wielerpeloton niet,.

Dat staat inmiddels klaar om de eerste rit van de Baloise Belgium Tour-vroeger simpelweg “De Ronde van België”- aan te vatten.

Belgisch Kampioen Philippe Gilbert pronkt in zijn driekleur op de voorste rij en zal pas de eerste pedaalslag geven op het moment dat Rob Discart, naast koersdirecteur ook organisator ( Golazo ) van deze vijfdaagse rittenkoers, zijn rode vlag omhoog steekt en alweer met een ferme zwaai naar beneden haalt.

Tezelfdertijd zal Yves Deswaene, burgemeester van Lochristi, een pistool in de lucht steken, en een schot afvuren dat de helikopter, die u en de koers van boven uit in de gaten houdt, net op een haartje mist.

De renners zijn vertrokken, draaien in de bloemengemeente nog een toertje, en stevenen af op Knokke-Heist, waar ze enkele uren later op de Wandelaar na 179 kilometer de aankomstlijn zullen overschrijden.

 

 

 

Blikvanger bij de start in Lochristi was zonder twijfel Philippe Gilbert.

Sinds hij onder de hoede van Patrick Lefevere ( er niet bij in Lochristi ) functioneert, ziet de Belgische kampioen er meer dan gelukkig uit.

Edward Theuns ( tweede foto van links ) was zonder zijn Lien (Crapoen) naar de bloemengemeente afgezakt, maar Lien ging hem in Knokke na zijn valpartij wel troosten.

Wegens niet in zijn thuisland bij de Giro ( die hij 13 jaar geleden won ) aan de slag, stond Damiano Cunego ( midden ) dan maar in Lochristi op het startpodium.

Hoewel hun respectievelijke ploegen dit jaar niet present tekenen op de Baloise Belgium Tour, kunnen onder andere Jan Bakelants en Oliver Naesen dank zij de primeur “ Team Belgium “ hier in lichtblauwe shirt van van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) rondrijden.  

 

 

Michel Wuyts heeft hier nog geen flauw vermoeden dat hij op dit moment de latere winnaar van de dag aan het interviewen is. Bryan Coquard mag er dan wel niet uitzien als een spurter, hij is het wel.

De Fransman haalde het in Knokke in een, door een valpartij ontsierde, massasprint van onder andere Jens Debusschere, ook al een gast met snelle benen.

Opvallend ook het aantal veldrijders dat hier aan de start verschijnt, met op de foto van links naar rechts, Tom Meeusen, Mathieu van der Poel en Wout Van Aert.

 

 foto rechts : credits anne-marie couliez

 

Een start van een wielerwedstrijd van dit niveau is een hoogdag voor de gemeente.

Zeker op een dag als vandaag waarbij de weergoden de wielergoden met al hun warmte omarmen.

Top terrasjesweer, dus blije gezichten bij de horecamensen;

Bij Hotel Restaurant B (het vroegere Hotel Restaurant Begonia) konden ze zich zelfs verheugen op het bezoek van Jean-Marie ( Pfaff ), hier op de foto samen met zaakvoerder Sven Nijns ( voor u rechts van Jean-Marie) en Sam Lietaert ( directeur jeugdopleidng KV.Oostende ).

Daar weten ze hoe ze hun klanten in stijl moeten ontvangen.

Een dag eerder bij de voorstelling van de ploegen vond er even verderop in een grote tent ook al een VIP-gebeuren plaats.

Hostess Sarah ( Goossens, links op de rechtse foto ), zeven jaar geleden nog finaliste bij Mrs.Globe Belgium, ontving ook daar met de glimlach de genodigden.

In de late namiddag werd de N70 weer vrij gegeven voor alle normale verkeer.

Nu, 1 dag later en 20.000 euro lichter gaat de bloemengemeente weer haar gewone gang.

(willy van bouchaute)

(foto's : ivan bracke)

 

Klik HIER voor DE FOTO'S

SFEERBEELD -video