• WEBSITE BANNER EDIT 2a.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 3.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 4.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 5.jpg
  • WEBSITE BANNER EDIT 6.jpg

foto's : anne-marie couliez/ inzet foto's : toon aerts

 

Over Water “

De titel is krachtig.

En dat geldt ook voor het script, de cast en de locatie waar het verhaal zich afspeelt : “ The Port of Antwerp “.

Het gebeurt niet zo vaak dat, nog voor de opnames van een nieuwe televisiereeks starten, de pers wordt verzameld om kennis te maken met de auteur, de regisseur en de quasi voltallige cast.

Maar het geloof in dit project is zo groot dat het dinsdagmiddag, zeven hoog, in het prestigieuze Antwerpse Havenhuis al feesten geblazen was.

Dat de burgemeester in hoogsteigen persoon aanwezig was wil ook al wat zeggen.

200.000 euro had Bart De Wever en zijn stadsbestuur er voor over om te participeren in dit ambitieuze project.

De historicus houdt dus ook van fictie blijkbaar.

Dat Tom Lenaerts het script voor deze 10 afleveringen durende televisieserie heeft meegeschreven zal ook wel hebben gespeeld.

De twee kennen mekaar, het leeftijdsverschil is amper twee jaar en ze zijn , als je straf kan schieten, op een boogscheut van elkaar geboren. Tom in Deurne, Bart in Mortsel.

De reeks komt ten vroegste in het najaar van 2018 op het scherm, dus er zit behoorlijk wat tijd tussen de opnames die nu starten en de definitieve eindmontage.

Het verhaal speelt zich grotendeels af in en rond de haven van Antwerpen.

We geven u hier al in grote lijnen waarover het gaat :

Over Water” draait rond John Beckers (Tom Dewispelaere), ooit Vlaanderens favoriete tv-ster.

Hij heerste tijdens zijn gloriedagen over het kleine scherm en het publiek sloot hem in het hart. Maar zware verslavingen aan drank en gokken sleurden hem mee naar een duister dal en John verloor bijna alles wat hij had opgebouwd. Populariteit, vrienden en succes verdwijnen sneller dan ze kwamen.

John Beckers krijgt van zijn vrouw en hun twee kinderen een allerlaatste kans om zijn leven weer op de rails te krijgen en hun vertrouwen terug te winnen. Na een zoveelste verblijf in rehabilitatie gaat John dan ook met vernieuwde moed aan de slag bij de firma van zijn schoonvader. De tv-vedette gaat voor de haven werken. En dat gaat met vallen en opstaan. Tot de dag komt waarop hij de haven voor hem laat werken.

Maar zal John Beckers zijn oude demonen in bedwang kunnen houden en proberen te weerstaan aan nieuwe verleidingen in deze nieuwe, bikkelharde wereld? Kan hij zo het vertrouwen en de liefde van vrouw en kind terugwinnen? 

Over Water “ laat zien hoe een ex-verslaafde man met goede intenties toch verkeerde keuzes maakt. En hoe hij op die manier uitgroeit van groene nieuwkomer tot spilfiguur in de meest lucratieve maar ook veruit gevaarlijkste trafiek aan de Antwerpse dokken.

 

foto's : anne-marie couliez

 

De cast werd zorgvuldig gekozen”, aldus Tom Lenaerts, “we gingen niet noodzakelijk voor de populairste namen maar vooral voor de beste acteurs in dit genre”.

De hoofdrol is weggelegd voor Tom Dewispelaere (gans links op de foto ), in Vlaanderen vooral bekend van grote rollen in series als “De Parelvissers, Van Vlees en Bloed en Cordon”.

Tom Van Dyck is voor de kijker al lang geen onbekende meer. Denk maar aan zijn glansrol in

Matroesjka's” , en zijn bijdrage aan “ Het Eiland “ en “ In de Gloria “.

Ruth Becquart schitterde recent nog als het blonde delletje Sandy in “ Chaussée d' Amour “ (op VIER) en Kevin Janssens kent intussen iedereen. “ Salamander”, “De smaak van de Keyser” en

Vermist” zijn maar enkele van de vele series waar hij in opdook.

Ook als filmacteur verdiende hij zijn strepen, denk maar aan “ D'Ardennen “ en “ Het varken van Madonna”.

Straks combineert hij de opnames voor deze serie met draaidagen voor een langspeelfilm bij onze Noorderburen. Dat vertelt hij ons in onderstaand interview.

 

 foto's : anne-marie couliez

 

Ook Evgenia Brendes (gans links ) is een toppertje. De Vlaamse actrice met Kazachstaanse roots schitterde al in “ Problemski Hotel “ een film van Manu Riche naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst en was ook te zien in de televisieserie Matroesjka's 2 “

Heel sterk expressief ook, kijk maar eens naar de trieste blik bij de kleine inzet foto en de innemende glimlach op de andere. Wat hier ook producer Bjorn Charpentier niet ontgaat.

Bjorn kennen we nog van de muziek video “ We must be crazy” die hij maakte voor Milow.

Een heel belangrijke rol in “ Over Water “ is weggelegd voor Natali Broods.

Natali was eerder al te zien in films als “ Waste Land”, Anyway the wind blows” en “ De helaasheid der dingen”.

Tv minnend Vlaanderen kent haar vooral van de serie “ Met man en macht “.

Wat ze momenteel ook nog in het theater doet, vertelt ze ons in onderstaand interview.

Gert Winckelmans is een bezige bij. De televisieseries waaraan hij als acteur meewerkte zijn bijna niet te tellen : “ Callboys”, “Chaussée d'amour”, “Deadline 14/10”, “ Clan”, ”Zone Stad”, “Aspe”, “Witse”,“Vermist”.... zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

 foto's : anne-marie couliez

 

Ikram Aoulad en Soufiane Chilah (linkse foto's) hebben ook al wat theater- en filmrollen op hun actief.

Ikram speelt in “ Over Water “ een vrouwelijke detective die heel wat kritiek van de stoere mannenwereld in de haven over zich heen krijgt en Soufiane speelt het in de serie als “ Wallid El Idrissi” heel slim.

En dan zijn er nog de “youngsters” Violet Braeckman en Jef Hellemans.

Violet heeft met terugkerende rollen in onder andere “ Aspe” en “Salamander” al wat ervaring met televisie. Voor Jef is het zijn eerste kennismaking met series als deze. In het theater stond hij al eerder op de planken bij “ Odysseus. Een zwerver komt thuis “.

Niet op de castvoorstelling maar wel met heel belangrijke rollen in de serie : Herman Gillis die als Freddy Michielsen de “padre familias” speelt en Jeroen Perceval ( al gelauwerd om zijn rol in Rundskop ) die in de serie als Barry, de vriend van het “hoofdpersonnage” John, mee de bloemetjes buiten zet.

 

foto : anne-marie couliez 

 

Dit zijn de mensen die er achter de schermen voor zorgen dat de serie piekfijn in beeld verschijnt.

Inti Calfat ( gans links ) vormt samen met Dirk Verheye ( derde van links ) het regisseursduo

Norman Bates” . Die sturen dus alle acteurs in de goede richting.

Kato Maes stopte in 2014 als regisseur haar samenwerking met “Woestijnvis” en vormt nu samen met Tom Lenaerts het productiehuis “Panenka”.

Kato is hier bij “ Over Water” verantwoordelijk als uitvoerend producent, of zoals dat in het Engels zo mooi klinkt “ executive officer “.

(Voor u) rechts van Tom Lenaerts staat Paul Baeten Gronda, die mee het scenario schreef.

Naast columnist bij De Morgen, Focus Knack en Humo leverde hij als auteur ook nog straffe werken af, waaronder zijn roman “Waterland”, geliefd bij ervaren literaire recensenten.

Bjorn Charpentier maakt als producer hier rijtje compleet.

 

foto : anne-marie couliez 

 

De haven van Antwerpen.

Hoe kleurrijk is haar geschiedenis.

Al sinds de Middeleeuwen vonden de schippers er hun weg over de Schelde.

Waar is de tijd dat ruwe zeebonken hun verhalen vertelden in bruine cafeetjes als deze.

La pipe d' Anvers “ .

We ontdekten het toevallig op onze weg te voet van Antwerpen-Centraal naar het havenhuis, op de hoek van de Cadixstraat.

Carolien schonk er ons met plezier een ,ons tot nu toe onbekend ,“ Viven, Master IPA” biertje in, met hop van over gans de wereld , volgens een West-Vlaams recept van Willy De Nobel uit Damme, maar gebrouwen in Oost-Vlaanderen.

In de Proefbrouwerij van Dirk Naudts in Lochristi nota bene.

Op amper 1 km van onze thuisbasis.

Als we thuis veel van die “Viven” drinken kunnen we zo ver plassen”, heet het in de volksmond.

We gaan bij deze gedachte tijdens de uitzendingen van “ Over Water “ toch af en toe eens onze decoder op pauze moeten zetten.

De terugweg van het Havenhuis naar het Centraal Station deden we per bus.

Gelukkig zonder “ Viven “ , want voor nieuwe “ amortisseurs “(schokdempers heet dat in het Vlaams) hebben ze bij de Antwerpse Lijn blijkbaar geen budget meer.

Ze willen ons hier binnenkort toch weg “ zucht onze buschauffeur.

Van het Antwerpen-Centraal naar het Het Havenhuis en terug..., in de toekomst alleen nog “Over Water” ?

Zou best kunnen .

(willy van bouchaute)

(foto's : anne-marie couliez)

 

Klik HIER voor DE FOTO'S

 

interviews met Bart De Wever, Tom Lenaerts,Kevin Janssens en Natali Broods