“ Zolang als er sterren langs de hemel gaan “.
Met die zin begon het lied dat we in 1985 schreven , special bedoeld voor het Kerstprogramma dat we toen op de lokale radiozender “ Radio You” in Beervelde presenteerden.
Precies in datzelfde jaar kreeg Geert Van Hecke ( De Karmeliet, Brugge ) van de “Guide Michelin” zijn eerste ster overhandigd.
11 jaar later, in 1996, zat de Brugse sterrenchef al aan 3, waarmee hij meteen de eerste driesterrenchef in Vlaanderen werd.
Twintig jaar driesterrenchef, dat konden ze bij “ Michelin “ maandag in Flanders Expo op de voorstelling van hun nieuwe gids 2016 toch niet zomaar laten voorbijgaan.
Het was dan ook de internationale directeur van de Michelin Gids Michael Ellis in hoogsteigen persoon, die Van Hecke deze heel speciale trofee (zie rechtse foto) kwam overhandigen.
Ook Mevrouw Van Hecke deelde in de feestvreugde met een prachtig boeket bloemen.
Na 20 jaar en meer (het zijn er intussen al 30) samen in de keuken is de liefde blijkbaar nog altijd groot.
Kijk maar eens naar het vertederend plaatje hierboven.
Mireille schoof destijds haar diploma regentes aan de kant om haar echtgnoot in zijn culinaire passie bij te staan, en nam de zaal voor haar rekening.
Net als de boekhouding.
Samen maakten ze van hun “ Karmeliet “ een succesverhaal.
Maar ook succesverhalen stoppen eens.
Want het lange staan en het vele gedraai in een beperkte ruimte hebben intussen hun tol geeist.
Geert sukkelt al een tijdje met de knieën en heupen, zodat hij besloten heeft om in augustus 2016 de deuren van zijn “Karmeliet “ te sluiten.
Maar helemaal stilzitten gaat hij toch niet doen, want een beetje verderop in de straat wil hij heel binnenkort iets kleinschalerigs beginnen.
Het bloed kruipt dus waar het niet gaan kan.
Er werd geen nieuwe 3-sterrenchef voorgesteld maandag in Flanders Expo.
We moeten het dus verder met deze drie doen.
Als oudste driesterrenchef wou Geert Van Hecke dus geenszins een ster kwijtspelen en deed dat dus ook niet.
Peter Goossens ( Hof Van Cleve) is ook al een habitué intussen, maar kijk toch maar eens hoe hij tijdens het dichtknopen van zijn kakelverse Michelinchef-jas de “Guide Michelin 2016” bewondert.
Gert De Mangeleer was er deze keer niet zelf, dus het was topsommelier en mede-eigenaar van “Hertog Jan” Joachim Boudens die de honneurs kwam waarnemen.
Drie Restaurants krijgen een tweede ster toebedeeld.
Villa in the Sky, het restaurant op het dak van de IT Tower langs de Brusselse Louizalaan, klimt dus nog een etage hoger.
Chef Alexandre Dionisio ( niet op de foto ) kreeg er eerder al één met zijn restaurant “ Alexandre “, maar verloor die weer toen hij vorig jaar hier in trok.
Wat doet zoiets met een mens, een tweede ster binnenrijven?
Veel blijkbaar, al gaat de een daar al wat anders mee om dan de ander.
Het verschil is hierboven duidelijk te zien.
Nick Bril ( The Jane, Antwerpen ) stroopt nu al vol enthousiasme de mouwen op om er alweer volop tegenaan te gaan, misschien wel de aanloop naar een derde ster volgend jaar. Dat zou straf zijn, want op zo’n korte tijd na opening
(20 maanden) al een 2-de ster op het palmares kunnen schrijven is ongezien.
Vandaag maandag is “ The Jane “gesloten, maar Sergio (Herman) wacht nu toch al in the Upper Room Bar met flink wat flessen champagne, die ze vannamiddag met de ganse ploeg soldaat gaan maken.
Eric Fernez, chef van “d’Eugénie à Emilie“ (Baudour), heeft al wat meer moeite om zijn emoties te verwerken.
Ook hij krijgt hier zijn tweede ster.
Dat doet ook bij dochter Emilie, die in datzelfde Baudour het restaurant “ Le Faitout “ runt, de traantjes over de wangen rollen.
Verder zijn er ook tien restaurants, die vandaag beloond worden met één ster, en zeven die hun ster zien verdwijnen.
U ontdekt het allemaal als u op volgende link klikt :
http://www.be-gusto.be/2015/12/14/michelin-gids-belgie-2016/
Knappe afsluiter ook bij de voorstelling van de “Michelin Gids 2016”.
Met een topchampagne van het huis “ Ruinart”, een exquis menu op basis van eend, griet en haas, en Gentse sneeuwballen als toetje.
Een watertje van San Pellegrino of een biertje van de Confrerie van de Belgische Brouwers ( Biermuseum Brussel Grote Markt), het zorgde voor perfect evenwicht.
Mochten wij een toprestaurant hebben : het vriendelijk meisje, hier op de foto met een rijkgevulde plateau heerlijke desserthapjes, mag morgen zo bij ons beginnen.
De mensen van “Gourmet Invent” die de ingrediënten (Metro) voor het menu klaarmaakten en de “Hotelschool Gent” die voor de bediening instond hebben er samen hun allerbeste beentje(s) voor gezet.
Mooi in deze dagen voor Kerst.
Een kerstboom met allemaal sterren op het podium was ook nog leuk geweest.
Of zelfs een kerststal met alle ingrediënten, zoals het Kindeke Jezus, Maria en Jozef, en de os en de ezel.
En de Drie Koningen met hun ster(ren) , deze keer luisterend naar de naam Geert, Peter en Gert.
En zeker de herders niet te vergeten, ook zij die hun schaapjes al op het droge hebben.
Denk eraan nog vlug even terug te zwaaien naar het Michelinmannetje.
Nog een fijne Kerst !
(willy van bouchaute)
(foto’s : anne-marie couliez)
interview met Nick Bril ( The Jane )